Skip to main content
Le Plan Beer Tripel

Le Plan Beer Tripel

Belgian Triple 8.4%
Er waait een nieuwe wind door het rijke Belgische bierlandschap, losjes geïnspireerd door de Amerikaanse en internationale craft beer revolutie. De nieuwste lichting Belgische brouwers verzoent traditie met experimenteren in een gevarieerde, schijnbaar onuitputtelijke stroom nieuwe bieren. In België werd bier al in de Romeinse tijd geproduceerd, getuige de opgraving van een brouwerij en mouterij uit de 3e en 4e eeuw na Christus in Ronchinne. Tijdens de vroege en hoge middeleeuwen werd bier geproduceerd met gruit, een mix van kruiden en specerijen die voor het eerst werd genoemd in 974 toen de bisschop van Luik het recht kreeg om het te verkopen in Fosses-la-Ville.Vanaf de 14e eeuw werd gruit vervangen door hop, naar het voorbeeld van geïmporteerde bieren uit Noord- Duitsland. Daarna ontwikkelden verschillende Belgische steden hun eigen biersoorten voor export naar andere regio's, met name het witbier van Leuven en Hoegaarden, de  grotten  van Lier en het  uitzet  van Gent. Kloosters speelden slechts een kleine rol in de bierproductie en brouwden meestal voor eigen consumptie en die van hun gasten. Het kloosterbrouwen zou pas enige bekendheid krijgen vanaf het einde van de 19e eeuw, toen de trappisten van Chimay een bruin bier produceerden dat in de handel verkrijgbaar was. In 1885 maakte een wetswijziging het brouwen van Duitse bieren van lage gisting levensvatbaar in België, en het was pas vanaf dat moment dat het brouwen op grote industriële schaal in België van start ging. In de 20e eeuw daalde het aantal brouwerijen in België van 3223 brouwerijen in 1900 tot slechts 106 brouwerijen in 1993. Toch bleven een aantal traditionele bierstijlen, zoals witbier, lambiek en Vlaams oudbruin behouden, terwijl nieuwe lokale, top -ontwikkelde gefermenteerde stijlen, zoals  spéciale belge , abdijbier en Belgisch sterk bier of Triple. In 2018 waren er ongeveer 304 brouwerijen actief in België, waaronder internationale bedrijven zoals AB InBev, traditionele brouwerijen waaronder trappistenkloosters en honderden kleine lokale familiebrouwerijen. In 2016 schreef UNESCO de Belgische biercultuur op hun lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Een bier van hoge gisting dat hergist op fles. Een mooi helder gouden kleur met een grote witte schuimkraag , sterke koolzuur. De complexe zoete mout en gist geeft het bier kruidige en grasachtige tonen. Een volle en complex moutig bier met fruitige esters, kruidig (kruidnagel) en een lange en verwarmende afdronk. 

Geïnspireerd op: Westmalle Tripel, Chimay Tripel, Karmeliet Tripel.
Hoppig;***
Moutig;****
Bloemig;**
Fruitig;****
Zoet;****
Bitter;***

 Bijpassende gerechten: Gerookte zalm, Carpaccio van Sint-jakobsschelp 

Specificaties
 • Land
  België
  België
 • Alcohol
  8.4
 • Volume
  0.75
 • Allergenen ei
  Nee
 • Allergenen melk
  Nee
 • Allergenen sulfieten
  Nee
 • Biologisch
  Nee
 • Type sluiting
  Kroonkurk
 • Verpakking hoeveelheid
  6
Welkom bij Wijnhuis Sonsbeek
Ben je ouder dan 18?

Blijf op de hoogte van alle acties

Mis nooit meer een update van Wijnhuis Sonsbeek. Ontvang maandelijks de scherpste aanbiedingen, lekkerste recepten en de beste inspiratie tips!